Psykisk ohälsa

När man går sönder

Två månader av konstant gassande sol och tryckande värmebölja sen jag skrev något här.

Två dagar efter att jag publicerade mitt förra inlägg gick jag sönder i själen. Väldigt mycket faktiskt. Jag drabbades av en plötslig krisreaktion som sen övergick i en djup depression.

Alla runt omkring mig sa hela tiden att jag var så stark. Men jag hade ju inget annat val. Jag var ju tvungen att klara av att genomföra alla röntgen-scanningar. Operationer. Dränage-slangar. Dagliga såromläggningar på vårdcentralen pga sårinfektion. Medicinbyten. Ultraljud. Nytt vävnadsprov på grund av ny knöl i ljumsken. Kontrollera ett nykommet födelsemärke i handflatan. The list can go on and on …

Den 16 maj var jag tvungen att uppsöka psykakuten. Det fanns inget annat att göra. Jag hade enorma problem med att sova. Ångesten blev allt svårare att hantera. Jag befann mig i ett fullständigt kompakt jävla mörker och började tappa greppet om verkligheten och hade svårt att vara ensam.

Det är som så att jag även lever med MS (Multipel skleros). Som om det inte vore nog. Det syns inte på mig direkt. Men, mina MS-skov kan vara obarmhärtiga. Nervsmärtor, känselbortfall, dubbelseende, yrsel, fumlig i händerna och den där ”osynliga” men en av de mest påfrestande symtomen … fatiguen. Tänk dig att du vaknar på morgonen och har sovit men det känns som om du inte sovit på en vecka. Med den utmattningen måste du genomföra vardagen och alla måsten. Fatiguen kommer och går och jag kan tyvärr inte vila bort den. Utan den bestämmer sig bara för att komma och hälsa på. Och jag vet aldrig när den behagar ge sig av.

Som grädde på moset är jag Bipolär. Tillhör dock kategorin med betoning på djupa återkommande depressioner, har bara haft några korta enstaka hypomaniska episoder i mitt liv. Det är mycket vanligt att påfrestande och stressfyllda livshändelser triggar depressioner vilket det gjorde i mitt fall.

Jag har funderat över hur öppen jag ska vara i den här bloggen. Eftersom jag skriver anonymt här så är valet egentligen ganska enkelt, jag kommer att vara helt öppen med vad jag gått igenom under den senaste tiden.

Hoppas ni är med mig. Vi får hålla varandras händer när det blir läskigt.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *