Örter,  Tankar,  Växter

En kruka mod

Timjan. Det är oklart varifrån timjan fått sitt namn, men en del tror att det kommer från det grekiska ordet ”thumus” som betyder mod. Andra tror att det härstammar från det egyptiska ordet ”tham” som betyder doftande.

De gamla grekerna använde timjan för att överkomma rädsla och motgångar. I många andra kulturer användes timjan för att lindra depression och inge mod. Under renässansen lade man en kvist timjan under kudden för att hålla mardrömmarna borta.

Man brände buntar av torkad timjan i tempel och hem eftersom man var övertygad om att doften av timjan skulle hålla både onda andar och andra giftigheter borta.

Jag köpte alltså en kruka mod igår. En kruka antidepressivt. Och vem vet … en kruka cancermördare. Okej, det sistnämnda låter ytterst tveksamt. Egentligen är det inte så viktigt om inget av det stämmer. Det räcker med att jag tycker växten är vacker att se på. Luktar gott. Är en smakförhöjare i matlagningen. Eller bara står där i min lilla örtagårdssamling i köksfönstret och gör mig glad.

Men jag lägger nog en liten kvist under min kudde inatt. För vad vet vi egentligen när allt kommer omkring? Förmodligen ingenting.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *