Poesi,  Tankar,  Tomas Tranströmer

När man bestämmer sig för att kostymen får hänga kvar i garderoben

Idag fick jag ett ryck. Ni vet vårresnings-ryck. Gick igenom garderoben. Det finns dom som säger att har du inte använt ett plagg under ett år, ge bort eller sälj. Mina plagg har hängt med under ett antal flyttar genom åren. En del har hängt där lite sorgset på sin galge. Alldeles övergivna.

Jag gick även igenom papper, sorterade och slängde. Hur var det nu med det papperslösa samhället? Det verkar kommit av sig. Eller aldrig börjat. Tycker att det är dags att vi en gång för alla lägger ner det här med onödiga papper. Och sladdar. Hatar sladdar. Stör harmonin i ett rum. Hur många gånger har man letat efter iPhone-laddaren? Många. Det slog mig häromdan, jag tror jag vet varför Steve Jobs är eller blev miljardär. Apple producerar värdelösa sladdar som ovanligt snabbt blir såpass slitna så att de inte funkar längre. 3-4 månader och jag måste tejpa skyddshöljet på grund av slitage. Köpa sladd till Mac eller iPhone, det är ingen billig historia. Men Apple jublar. Många bäckar små … ni vet.

Det märks på Blocket att jag inte är ensam om att rensa ut det gamla just nu. Det är den tiden på året. Men jag kom på mig själv, när jag sorterade papper … kanske är det bra att lägga det just här, så familjen lätt kan förstå ordningen på var saker ligger. För att underlätta. Ifall det är dags för mig att kila vidare. Det lät klämkäckt. Men ni fattar. Det är väl mitt sätt att bearbeta. Ifall att.

Tomas Tranströmer uttrycker det så väl.

Mitt i livet händer att döden kommer
och tar mått på människan.

Det besöket
glöms och livet fortsätter.

Men kostymen
sys i det tysta.

Jag lät min gamla kontorskavaj hänga kvar i garderoben. Som ett statement. Det är inte dags än. Jag är inte klar.

8 Comments

 • Eivan

  Hej!
  Har drabbats av samma diagnos som du. Men min stora elaking sitter ovanför nyckelbenet. Har fått remiss idag för operation på
  Universitetssjukhuset. Upptäckte knölen for en månad sedan. Har varit på skiktröntgen, man har opererat bort en luten del av knölen för vidare analys och jag har varit på Pet-CT.
  Ingen höjdare att ha MS utöver cancerjäveln.
  Jag rensar också bland prylar o papper, döstädning kan man ju kalla det.
  Men vi måste ju ändå hoppas på att cancerdjävulen ska ge sig så att vi blir av med den. Det finns ju bättre mediciner än för bara några år sedan.

  • Cancerjävel - you picked the wrong bitch

   Hej Eivan,
   Tack för din kommentar <3 Det känns skönt att man inte är ensam. Jag förstår vad du går igenom. Speciellt med tanke på att du precis som jag fått diagnosen nyligen. Det är mycket att bearbeta. En process.

   Ovanför nyckelbenet, har inte tänkt på att det oxå är ett ställe man ska vara uppmärksam på. Måste nog googla mig till en bildöversikt på lymfkörtlarna.

   Jag har en fråga: Har du haft ngt förändrat födelsemärke, innan du upptäckte knölen? I mitt fall är det så konstigt eftersom jag aldrig haft någon hudförändring .... inte vad jag märkt iaf. Vet du om det alltid börjar i huden eller kan det sätta sig i kroppen direkt? Förutom ögon och slemhinnor.

   Vi får båda hoppas att de nya medicinska behandlingarna tar kål på vår oinbjudna gäst.

   Många kramar & styrka <3

   • Eivan

    Jag hade ett malignt melanom på ryggen för 9 år sedan. Det opererades bort med god marginal. Trots det så är det antagligen det som gett denna metastas. Men det är inte alltid man hittar modertumören. Nu väntar jag alltså på operationstid. Hur länge var du inlagd i samband med operationen?

    • Cancerjävel - you picked the wrong bitch

     3 dygn. Själva operationen gick bra.
     Fick Antibiotika intravenöst 3ggr/dygn under sjukhusvistelsen eftersom jag hade en pågående infektion från den första (lilla) operationen. Eftersom jag går på immunsänkande behandling för min MS så är jag mer infektionskänslig. Kommer att skriva lite mer om den första (lilla) operationen och den lilla cirkus den orsakade 😉

     Jag har en fin kontakt med både kirurgerna och sköterskorna och känner att jag är i trygga händer. Det är skönt. Nu håller jag tummarna för att din operation ska gå bra den med <3

 • Eivan

  Min man hade samma sjukdom. 2012
  upptäckte han plötsligt en knöl i armhålan. Den opererades bort och han fick vänta TRE MÅNADER på PAD-svaret som visade malignt melanom. Man hittade aldrig ngn modertumör. Läkaren sa att han kunde ha haft ett mm för länge sedan som läkt ut av sig själv.
  Dessvärre hade han även metastaser i lungorna och fick så småningom metastaser på flera andra ställen trots cellgifter, strålning och Ipilimubab (Yervoy). MEN nu har det vad jag förstått kommit betydligt bättre mediciner.
  Två år efter diagnos avled min man. Varken han eller jag har definitivt aldrig varit några soldyrkare och vi är ju inte släkt så det är egendomligt att vi fått samma diagnos.
  Nu väntar jag på operationstid. Artikel i tidningen igår om att det är långa väntetider för op av cancerpatienter pga personalbrist.
  Hur går det för dej nu?

  • Cancerjävel - you picked the wrong bitch

   Jag beklagar djupt. Vad är oddsen för att ni båda drabbas … Har inte heller varit någon soldyrkare och jag har ingen i släkten som har/haft MM.
   Vet inte var du bor men jag fick operation snabbt, tillhör Sahlgrenska. Just nu väntar jag på PAD-svar för de körtlarna man tog bort vid ljumskutrymningen den 16 mars. Besked får jag i början av maj.

   Jag är godkänd för BRAF/MEK-behandling. men först ska jag genomgå en ny PET/CT för att leta efter fler metastaser och primärtumören. Immunterapi kommer aldrig bli aktuellt för mig pga av min MS. Betyder att jag inte har ngn lika effektiv behandling att tillgå om jag skulle bli BRAF/MEK-resistent. Oroar mig en del över detta.

   Jag är extremt trött just nu. Fått ett MS-skov mitt i allt. Tar en dag i sänder.

 • Eivan

  Jag ska opereras i Linköping. Har tid för ett inskrivningsbesök 27/4. Bävar för operationen. Har läst om dina operationer.
  Det är jobbigt att vänta och håller verkligen med dig om att Ensam är inte stark.

  • Cancerjävel - you picked the wrong bitch

   Normalt sett brukar operationer gå bra. Det är bara lilla jag som är infektionskänslig i och med att jag går på immunsänkande (MS). Men jag förstår din oro. Det är många känslor som är inkopplade i cancerkarusellen. På ett helt annat plan om man tex jämför med en vanlig fraktur-operation.
   Sen förstår jag att du också blir påmind om din make. Önskar att jag kunde krama om dig irl och ge dig styrka <3
   Det sägs att vi människor är mkt starkare än vad vi tror. Det är bara en dag i taget som funkar. Annars blir det övermäktigt.

   Hur gick pre-op-besöket?

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *